Tannlege Oslo / Temaer / Hva er tannsten?

Hva er tannsten?

Hva er tannsten og hvorfor fjerner tannlegen tannsten for deg? Dette er spørsmål det Wikipedia-artikkelen om tannstein gir gode svar på.

Tannsten er forkalket avleiring på tennene som blir dannet av at plakk regelmessig befinner seg på tennene. Tannstenens ru overflate gjør den ideell for videre plakkdannelse, noe som truer sunnheten til tannkjøttet. Tannsten gir mye raskere flekker på tennene enn vanlige tenner uten tannsten.

Tannsten opphoper seg når tannpleien i munnen ikke er tilstrekkelig. Når tannsten har blitt dannet, vil den i all hovedsak være for godt festet til at den kan fjernes med tannbørste eller skyllemidler. Man må da oppsøke tannleger for å få tannstenen fjernet med spesialinstrumenter. Tannsten er ikke farlig. Tennene anses å få et syreangrep som forkalker tannen.

Det finnes to ulike sorter tannsten: spyttsten og serumsten. Spyttsten dannes nær de store spyttkjertlene. Det er vanlig at spyttsten sitter på innsiden av fortennene i underkjeven.

Denne formen for tannsten begynner med en hvitaktig farge. Etterhvert blir den hardere og mørkere i fargen.

Serumsten dannes i tannkjøttslommene og kan forårsake betennelse i tannkjøttslommene. Den er vanligvis hardere enn spyttsten og har en mørkebrun fargetone. Serumsten fester seg ofte i små øyer som sitter fast på tannoverflaten.