Tannlege Oslo / Temaer / Tannbleking

Tannbleking

Tannbleking gir hvite tenner

Tannbleking gir hvite
tenner, men kan ha
bivirkninger.

Har du tenner som er misfargede? Tannbleking kan være løsningen. Vi forteller deg litt mer om tannbleking i denne artikkelen.

Tannbleking

Hvite tenner: Etter som du blir eldre er det vanlig at tennene ikke lenger er like hvite. F.eks. kaffe og annet du inntar gjør at tennene kan ta opp fargen og bli det mange kaller misfargede. For å fikse på dette er det mulig å bleke tennene. Det tilbys tannbleking fra en rekke tannleger og firmaer. Effekten av bleking av tennene er ofte ganske god, tennene ser hvitere ut. For å holde tennene hvite vil det være nødvendig med gjentakelse av behandlingen. Noen velger å bleke tennene flere ganger i året.

Er det forsvarlig med tannbleking?

Tannbleking skjer som regel med det aktive virkemiddel hydrogenperoksid (ofte kalt vannstoff peroksid). Det er viktig å være klar over at tannbleking kan gi flere skader, blant annet forandringer i emaljen, etseskader på tannkjøttet, betennelse i nerven og overfølsomme tenner. Hydrogenperoksid, som er det aktive stoffet i alle blekemidler, knyttes også til økt risiko for kreft, dersom konsumet av tobakk og alkohol er høyt. Bleking av tenner bør absolutt vurderes opp mot disse bivirkningene, og ihvertfall i forhold til frekvensen på antall ganger tennene blir bleket.

Bruk tannlegen! Tannlegen har stort sett god kunnskap om hvilke tenner som kan bli bleket og hvilke som ikke kan det. Mange tannleger utfører også bleking, imidlertid tjener tannlegen penger på å bleke tennene dine, så det kan nok i noen tilfeller være "bukken og havresekken". Det bør man ha i bakhodet om tannlegen sier at det er helt uproblematisk med tannbleking. Tannleger bør informere om disse bivirkningene og hvis han eller hun ikke gjør det, er det gode muligheter for at du har kommet til en tannlege som kan for lite om dette emnet og hvis dette er en tjeneste tannlegen tilbyr, bør du kanskje spørre deg om hvor dyktig tannlegen din er når det gjelder annen tannbehandling...

Lovbestemt grense for mengden hydrogenperoksid

I regelverket er det satt en grense på 0,1 prosent hydrogenperoksid. Det betyr at det er ulovlig å selge produkter over disk med høyere konsentrasjon, men det selges likevel i parfymerier og apoteker, sier Jon E. Dahl, professor ved Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer i Bærum, til VG.

Kommentarer

Logg inn for å kommentere.